Lipizzaners in Nederland
     
Home Page

Lipizzaners in Nederland

Laatste Nieuws

Laatste nieuws 2

Fotoboek

Gastenboek

Contact Pagina

Lipizzaner Links

Slide Show

 
De Lipizzaner

 in Nederland

Mijn Lipizzaner

 

 

Helaas zijn er in Nederland maar weinig raszuivere Lipizzaner paarden, en dat maakt mij nog trotser een exemplaar in mijn bezit te hebben. Ik ben de eigenaar van de merrie Capriola.
Ik heb het geluk gehad de merrie eerst een poos te mogen rijden alvoor ik besloot haar te kopen. Ik rij haar vanaf november 2002 en ben vanaf mei 2003 haar trotse eigenaar. Het bleek een heel lief en vooral aanhankelijk paard, een beetje met gebruiksaanwijzing omdat ze een eigen karakter heeft maar inmiddels ze gaat voor me door het vuur. 
September 2004 ben ik voor het eerst gestart met haar in de B en behaalde in de eerste wedstrijd al twee winstpunten en ook twee maal de eerste plaats. Helaas kan ik door een blessure niet meer volop trainen en zijn we niet verder gegaan in de wedstrijdsport.
Lipizzaners zijn heel makkelijk, wanneer je een paar dagen niet gereden hebt kun je er zo zonder probleem weer opstappen. Op het moment rij ik haar zo'n 3 keer in de week, maken we voornamelijk buitenritjes als het weer het toelaat en vorderen we steeds wat meer in de dressuur. Voor de afwisseling werk ik ook aan de lange lijnen en doen we aan vrijheidsdressuur.

Lipizzaners in Nederland

De Lipizzaner is een bijzonder geschikt maatje, het is een paard wat contact en toenadering tot mensen zoekt. Het zijn echte karakterpaarden, die zich moeilijk laten dwingen maar wel graag met je meewerken. Een Lipizzaner is leergierig en dapper, ze gaan voor je door het vuur. Van oudsher heeft de stoeterij van Lipica, vervolgens die van Piber, ervoor gezorgd dat het karakter van de Lipizzaner behouden bleef: intelligent, met een buitengewoon goed geheugen en gemakkelijk af te richten ondanks zijn onstuimigheid. 
De Lipizzaner is heeft veel van de trekken van zijn Spaanse voorouders behouden: een vrij mooi, goed geplaatst vriendelijk hoofd met een veelal gekromd voorhoofd; een ruime ronde hals, een gedrongen lichaam met een lage schoft en ook een vrij laag achterdeel. Het piber type is vrij klein, in de orde van 1.50 m. maar andere Lipizzaner-typen kunnen 1.65 m halen.
De meest voorkomende kleur is schimmel, al komt bruin en zwart ook een enkele keer voor. Zoals bijna alle schimmels hebben de Lipizzaner veulens bij hun geboorte een donkere kleur. In de 1e weken van hun leven zijn ze bruin, zwartbruin of muisvaal. 
Bij iedere haarwisseling, in het voorjaar en in de herfst, worden ze lichter van kleur. De 1e haarwisseling begint na 3 of 4 maanden. Vaak ontstaan op de huid grijze eilandjes, eerst bij de ogen, dan aan het hoofd. De donkere haren op de benen en in de manen en staart verdwijnen meestal het laatst. Pas tussen het 4e en het 10e levensjaar is de Lipizzaner helemaal wit. 
De schimmelkleur domineert bij de Lipizzaners. In landen als Hongarije en het voormalig Joegoslavië geeft met de voorkeur aan de donkere kleur. Nog altijd is het traditie dat zich onder de Hoge School hengsten in Lipica en Piber zich tenminste 1 bruine bevind. Een bruine gefokt uit 2 schimmel ouders betekent het geluk van de stoeterij.  
Van de fokkerij van keizerlijk Lippiza zijn een zestal hengstenlijnen overgebleven. Allemaal voeren deze terug op stamvaders uit het eind van de 18e, begin 19e eeuw. Vijf van deze hengsten waren van het barokke, Iberisch type. Dit waren Conversano (Neapolitaner, 1767), Maestoso (Spaans, geb. Kladruber, 1773) Favory (Kladruber, 1779), Pluto (Deens, geb. Frederiksborg, 1765) en Neapolitano (Neapolitaner, 2000). De zesde stamvader was de Arabische hengst Siglavy (1810). Dan zijn er nog 2 lijnen te weten Tulipan uit voormalig Joegoslavië en Incitato uit Hongarije welke aldaar voor de Lipizzaner fokkerij ingezet werden.

Voor meer informatie over Lipizzaners en Lipizzaner-fokkers en handelaren in Nederland kunt u terecht bij de Lipizzaner Vereniging Nederland. De fokkerij van Lipizzaners werd in de jaren 70 ondergebracht bij het KWPN en wordt sinds 2005 door de LVN zelf uitgevoerd. Ze organiseren jaarlijks een hengstenkeuring in het voorjaar en de merrie en veulenkeuring in het najaar.

Voor meer intresse en het steunen van het Lipizzaner ras kunt u ook lid worden van de Lipizzaner Vereniging, u ontvangt dan 4 keer per jaar het blad Reverence waarin leuke en nuttige informatie over de Lipizzaner staat.

Lipizzaner Forum
Klik hier voor het Lipizzanerforum

Lipizzaner Vereniging Nederland
Klik hier voor de website van de LVN

 
   


614